Annonce

Annonce

Svar: Døgnrytme - mad og mængder


6. november 2016

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og hvor er det dejligt at høre, at det går så godt med både skemad og flaske. Det lyder som om, at det var det helt rigtige at holde lidt pause og så starte op igen, og nu tager jeres datter rigtig fint imod - dejligt!

Dagsplanen du sender er rigtig fin for hendes alder og hendes indtag af både skemad og mælk lyder meget passende. Det er meget fint med 2 skemåltider dagligt, på den måde får hun både grød og grøntsagsmos og dermed variation. Og det er meget fint med 6 flasker i døgnet - det sikrer hende alle de næringsstoffer, der er i mælken og sikrer samtidig også hendes væskebehov. Selvom du tilbyder hende vand af kop til maden, så kan dette ikke erstatte mælken, så de 6 flasker skal hun stadig have :)

Da hun lige er blevet 5 måneder og da hun vejer ca 9 kg, så er hendes væske-/mælkebehov naturligt stadig højt. Jeg skønner, at hun har brug for ca. 125 ml pr kg og det giver et døgnbehov på 1125 ml. Det lyder som om, at det er omkring dette hun indtager, nogle gange lidt mere, men det er helt okay. Hun lyder ikke til at overspise:)

Du må gerne prøve at øge hendes indtag af skemad, så hun spiser 1-1.5 dl. Så kan du se, om hun selv siger fra og også om hun så derefter måske stille og roligt vil indtage lidt mindre mælk i den efterfølgende flaske. Når hun nærmer sig 6 måneders alderen, må du meget gerne begynde at tilbyde hende skemad 3 gange dagligt, så hun tilbydes morgenmad, frokost og aftensmad. Du kan give ...


Annonce

... grød om morgenen, variere mellem grød (f.eks. øllebrød) og grøntsagsmos til frokost og give grøntsagsmos om aftenen. Du kan bruge frugt som topping på grøden.

Det er vigtigt, at mængden af skemad ikke er så højt, at det fjerner eller nedsætter hendes mælkeindtag for meget. Du skal finde en balance, som stadig giver plads i maven til begge dele. Nogle børn trives bedst med at spise 1.5 dl. 2 gange dagligt, andre børn trives bedre med at spise 1 dl. 3 gange dagligt - du må prøve at vurdere, hvad der passer bedst til jeres datter.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

En portion mad varierer meget i størrelse - nogle børn spiser "kun" 1 dl og andre kan uden problemer spise 2 dl. eller mere af gangen. Du skal ikke fokusere så meget på mængden af hvert måltid, men snarere forsøge at finde balancen, der giver hende plads i maven til også stadig at drikke mælk, fordi mælken stadig skal være hendes hovedindtag. Når hun bliver 7 måneder, vil hun ofte kunne spise større portioner og antallet af flasker sættes ned til 4 flasker i døgnet svarende til ca 750 ml...

Så prøv i løbet af denne måned at øge hendes indtag af skemad lidt, først ved at give hende lidt større portioner og derefter evt. forsøge med et 3. skemåltid, når hun nærmer sig de 6 måneder - og se om hun så naturligt sætter sit mælkeindtag lidt ned, uden at du begynder at fjerne flasker fra hende :) Og bibehold så endelig den gode gænge, som I er kommet ind i. Det er dejligt at høre, at det går så godt :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Give MME uden at opvarme det?

Hej Helen Nu hvor det er blevet varmere og bedre vejr, så vil jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse, længde og farve.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår, som er udviklet, da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det hår, som...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce